Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 22:11

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2017 » Грудень » 18 » Андріївські вечорниці
Андріївські вечорниці
12:44

   Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, що вироблялися протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї народу – це ті прикмети, за якими розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому.
    В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичай своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світі, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу. Ми, українці – нація дуже стара, свою духовну культуру наші пращури почали творити ще далеко до християнського періоду в Україні. Разом з християнством Візантія принесла нам свою культуру, а не культуру взагалі. У нас в Україні вже була своя національна культура і Володимир Великий тільки додав християнську культуру до своєї рідної.
    Ось так переплелися наші дохристиянські обряди із християнськими традиціями.
     15 грудня 2017 року в Стеблівській ЗОШ I-III ступенів святкували  День Святого Андрія Первозванного. І хоч Первозванний – це християнський святий, учень Христа, апостол, що проповідував християнство, але народні традиції, звичаї та обряди в день цього святого мають стародавній дохристиянський характер закликання, ворожіння, ритуалу з «калитою», у зв’язку з цим, свято мало назву «Андріївські вечорниці».
«Андріївські вечорниці» пройшли у два етапи: I етап – 1-4 класи; II етап – 8-11 класи.
Для учнів початкової ланки свято підготували діти 3Б класу з класним керівником Кравченко Л.І.
На святі діти співали українські народні пісні, читали вірші, народні прислів’я, прикмети, виконували  народні танці.

 Свято Андрія  – одне з проявів української національності і самобутності.  За народним звичаєм у цей день молодь гуляє й веселиться.  Тож для школярів старшої ланки учні 9 класу спільно зі своїм класним керівником  Ілічук Л.В організували вечорниці. До свята були запрошені в гості учні таких шкіл: Шендерівський НВК,  Дацьківський НВК, Сидорівський НВК.  
На вечорницях  звучали українські стародавні пісні та забави. Дівчата ворожили: перекидали чоботи, пускали ложки на воду. Веселі та жартівливі дівчата та хлопці всіх звеселили своїми запальними танцями  та гуморесками. Завершилися вечорниці подячним словом директора школи Миронюк Г.М.   Далі усі куштували білобокі вареники та солодкі пампушки.  
Так, у нашій школі пам’ятають й шанують свою історію, культуру і традиції, які не канули в забуття, а продовжують передаватися з покоління в покоління. 

Категорія: Загальні | Переглядів: 336 | Додав: leo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz