Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 18.04.2024, 22:44

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2015 » Грудень » 11 » Історія становлення школи в селищі Стеблів
Історія становлення школи в селищі Стеблів
09:17

                                                                                    
                                                      ...Знання й  просвітність – це золоті ключі, 
                                                                   котрими ми відкриємо рай у світле майбутнє.
                                                                                             І.С.Нечуй - Левицький

Так, дійсно, розвиток освіти в Стеблеві започатковано родиною Левицьких. Ще батько Нечуя, Семен Степанович, заснував власну школу, метою якої було навчати грамоти хлопчиків селян-кріпаків. Взимку - у власній хаті, влітку - у катразі – спеціальному приміщенні на пасіці. Та ту школу закрив поміщик Зенон Головинський, а хлопців забрали працювати на суконну фабрику. Пізніше відкрили церковно - парафіяльну школу при Свято - Преображенській церкві. Після реформи 1861 року влада почала звертати увагу на освіту і в 1870 році було засновано ще і Міністерську школу, де навчали і хлопців, і дівчат.
У 1903 році земство побудувало чотирикласне типове приміщення школи, в якій Семен Степанович Левицький і його брат Амвросій викладали Закон Божий, математику, письмо. На основі цього приміщення ще до війни було створено середню школу. Крім того, земство побудувало за Россю семирічну школу №2, а на Заборовиці - №3. В 1968 році Стеблівській середній школі було присвоєно ім'я І.С.Нечуя-Левицького. З вдячністю згадуються і мудрі директори шкіл, які в різні роки керували навчальними закладами: школою №1- А.Т.Гриценко, В.Я.Киян, С.С.Смоловий, П.І.Паливода; школою №2- П.І.Нетребенко, М.У.Шевченко, В.В.Шум; школою  №3 - Л.І.Івченко,  В.В. Шум, П.І.Голімбовська, які навчали не тільки учнів, а й виховували педагогів, передаючи неоціненні крупинки свого педагогічного досвіду.
Нову сторінку у розвитку освіти в Стеблеві відкрив Михайло Денисович Мороз, завдяки зусиллям якого було збудовано і в 1983 році введено в дію трьохповерхове приміщення нової школи. Просторі і світлі класи, всі необхідні для розвитку особистості приміщення – спортивна зала, їдальня, бібліотека, медичний кабінет, музей, тренажерна зала. У 80-х роках в школі навчалося близько 700 учнів з Стеблева та окружних сіл, працювало більше 50 педагогів. Високий рівень педагогічної майстерності колективу забезпечував якісну освіту вихованців. Так, за останні 20 років було нагороджено медалями 37 учнів, 30% випускників одержали вищу освіту – педагогічну, медичну, інженерну, військову, сільськогосподарську. Школа пишається, що з її стін вийшли: письменник Валентин Лагода (Лагодзінський), співак Масюк Микола, викладач ЧДУ Шляхова В.В., воєнком  міста Києва Шляхов В.В.,  викладач військової академії Рябка М.І., військовий інженер Скубій І.В., орденоносці ордена Леніна – Саражинський  В.Х.,  Лохно А.Г., Духан О.В. Виконували інтернаціональний обов'язок в Афганістані Майстренко В., Терьохін Ю., Макаревич С., Хруленко О., Савчук В. Ліквідовували наслідки Чорнобильської катастрофи Коряк В.І., Вдовченко Ю.В., Юрченко А.С.
Низько схиляються голови перед світлою пам'яттю любимих педагогів – Валентина Івановича Бабіченко, Раїси Іванівни Насонової, Олександри Павлівни Миколенко, Любов Володимирівни Головко, Анатолія Івановича Миронюка, Надії Петрівни Собко та ін.
Високо оцінила держава заслуги педагогів Стеблівської школи. Мороза М.Д. було відзначено значками „Відмінник народної освіти СРСР”, „Відмінник народної освіти УРСР”, медаллю „100-річчя від дня народження В.І.Леніна”, Грамотами Міністерства освіти України, знаками „Переможець соціалістичного змагання”; Панченка В.О. нагороджено медаллю „За трудову доблесть”; значком „Відмінник народної освіти УРСР” та званням „Старший вчитель” нагороджено Вихор О.Ю.; значком „Відмінник народної освіти УРСР” відзначено Яценко К.В., Романець Р.Я., Біленька Г.І., Паливода Л.А., Миколенко О.П., Панасенко О.М., Собко Н.П., Бабіченко В.І., Осенко З.М.
       Сьогодення школи пов'язане з формуванням в школярів свідомої мотивації здорового способу життя. З цією метою створена та запроваджена програма ”Мистецтво бути здоровим”, створено „Центр здоров'я”, всі ланки якого працюють над втіленням ідей „Програми...”. Внесено відповідні зміни до  навчального плану, створено матеріальну базу. За роки дії „Програми...” у школі створено така модель навчально-виховного процесу з організацією праці та відпочинку школярів, яка в повній мірі сприяє збереженню їх здоров'я, забезпечує високу працездатність на уроках, дозволяє уникнути перевтоми. Підвищена увага до проблем здоров'я школярів. Учні школи регулярно проходять поглиблені медичні огляди, щорічно оздоровляються в санаторіях України. В навчальний процес введено обов'язкові окремі елементи – фізкультурні хвилинки на уроках, рухливі перерви, відвідування фітобару, заняття в спеціальних групах в кімнаті здоров'я. За  здоров'я дітей турбується медична сестра Літовченко Наталія Петрівна, яка слідкує за динамікою захворюваності школярів, веде їхні паспорти здоров'я, надає необхідну медичну допомогу, в разі потреби проводить просвітницьку та профілактичну роботу.
Щорічно в школі проводяться дні та тижні здоров'я, різноманітні спортивні змагання, позаурочні виховні заходи з пропаганди ідей здорового способу життя, туристичні походи, конкурси малюнків та плакатів, санітарних бюлетнів. Аналіз захворюваності школярів показав, що в школі знижуються показники захворюваності, травматизму, а це свідчить, що педагогічний колектив знайшов оптимальні шляхи поєднання педагогіки та медицини в інтересах дітей, створив умови збереження і зміцнення здоров'я юних громадян Стеблева та відтворення його в наступних поколіннях.
З 2003 року в школі запроваджено гуманітарний профіль навчання. Належне дидактичне забезпечення, високий рівень професіоналізму вчителів філології спрямований  на реалізацію цього завдання, починаючи з молодшої ланки. Уже маємо і певні досягнення. Учні школи є активними учасниками конкурсу імені П.Яцика, конкурсів декламаторів віршів, предметних олімпіад.
Велика роль належить  бібліотеці. Хороші традиції започаткувала знавець бібліотечної справи, заслужений бібліотекар України Корчака В.Г., зараз її справу продовжує дипломований спеціаліст Тимченко Т.В. Простора, ошатна і затишна бібліотека завжди відкрита своїм відвідувачам, тут є підшивки видань періодичної преси на різні смаки, виставки літератури, великі фонди класичної, науково-популярної, навчальної літератури. Часто тут проходять бібліотечні уроки, засідання гуртків, організовуються конкурси на кращого читача.
Школярі об'єднані в дитячу організацію „Росичі”, у них є чимало спільних корисних справ, які вони виконують, щоб життя в школі було цікавим і пам'ятним. Створена президентська рада, яку очолює Президент школи учень 10 класу Руденко Роман. Звичайно, головне завдання школи – навчання. Є в школі і відмінники, і хорошисти. Щороку близько 40 осіб мають високий рівень навчальних досягнень  і є учасниками районних олімпіад та конкурсів. 
Допомагають учням реалізувати свої можливості учителі, мудрість, майстерність, завзяття і творчість яких є  прикладом для вихованців. Головне, що об'єднує всіх педагогів – велике прагнення до поліпшення результатів праці, ентузіазм і віра в дітей.
З 1990 року Стеблів віднесено до 4-ї зони радіоактивної забрудненості, тому всі учні школи, що мають посвідчення постраждалих від Чорнобильської катастрофи, отримують дворазове гаряче харчування. Досвідчений колектив кухарів під керівництвом Романенко Є.А. готує різноманітні висококалорійні страви, за 15 років роботи не допущено жодного санітарного порушення. Регулярно ремонтуються всі приміщення, чисті і впорядковані всі цехи зберігання продукції.
З 2002 року в школу прийшли нові технології навчання – обладнано комп'ютерний клас, до послуг учнів комп'ютери, мультимедійні проектори, телевізори, маємо нове програмне забезпечення. Доступність до всесвітньої інформаційної мережі Інтернет дозволить підняти освіту школярів на вищий якісний рівень.
Школа в Стеблеві – в центрі уваги громадськості, вона постійно потребує уваги і матеріальної підтримки. Колектив школи відчуває постійну допомогу від відділу освіти. Морально і матеріально підтримує школу селищний голова, яка вникає в усі проблеми і труднощі та допомагає розв'язувати їх.
Ми робили і робимо корисну й потрібну для країни роботу. Надіюся, що Стеблівська  школа залишається у пам'яті її вихованців добрим, теплим, затишним домом – колискою дитинства, джерелом  життєвих успіхів і перемог. А їх, вірю, в наших випускників буде ще  багато.            

Г.М.Миронюк, директор Стеблівської ЗОШ
 І-ІІІ ступенів імені І.С.Нечуя-Левицького

Переглядів: 369 | Додав: leo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz