Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 14:02

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2010 » Лютий » 14 » Книжкова фея
Книжкова фея
18:28

                                                           Книжкова фея школи

  Традиційно в січні в школах нашого району планується тиждень збереження шкільного підручника. Повторюваний кілька років підряд, він міг би перетворитися в нудні одноманітні заходи. Проте, під керівництвом небайдужих зацікавлених бібліотекарів, цей час перетворюється на найцікавіший і довгожданий. Саме таким і став тиждень збереження шкільного підручника в Стеблівській загальноосвітній школі імені І.С. Нечуя-Левицького, де працює справді знавець своєї справи бібліотекар Тимченко Таміла Василівна. Знаюча і вміла Таміла Василівна створила в бібліотеці затишок і естетику, доступність до матеріалів, допомогу в пошуках потрібної інформації. Розкішні кімнатні рослини створюють неповторну ауру домашньої обстановки. Зручні меблі читального залу завжди чекають своїх читачів. Та не тільки в бібліотеці проводить свою роботу Таміла Василівна. Вона частий гість в класах на годинах спілкування, спільно з учителями проводить бібліотечні уроки, презентує учням нову літературу та періодичні видання. Особлива увага виданням, що пропагують здоровий спосіб життя, адже в умовах Школи сприяння здоров’ю це дуже актуально. Вміло організована і позакласна робота з учнями, де активно діють гуртки «Книжчина лікарня» та «Шляхетний капелюшок». До всього Таміла Василівна підходить виважено, вдумливо, відповідально.

    Ось і до тижня, що в цьому році переріс в декаду збереження шкільного підручника, підготовку розпочала зарані. Віртуозно володіючи комп’ютером, підготувала яскраве і змістовне унаочнення, а всі заходи вибудувалися в цікавий логічний ланцюжок. Розпочались заходи урочистим відкриттям декади та ознайомленням учнів з планом проведення на загальношкільній лінійці в понеділок 18 січня. Цього ж дня в бібліотеці діяло «Бюро добрих справ», де всі бажаючі могли дізнатися не тільки секрети лікування підручників, а й поради як дати йому довге життя. Порадами в «Бюро…» ділилися

    У вівторок на годині спілкування учні 3 класу (класовод Шевченко І.В.) помандрували в експрес-подорож «Дитячі письменники України». Гідами стали учні 7Б класу Куманенко Юля ті Шульгач Люда. Учні мали змогу побачити портрет письменника, почути цікаву розповідь про його життя і творчість, пригадати твори, перевірити свою ерудицію. А ще побачити на географічній карті де ж жив і творив цей автор. Учні почули про Лесю Українку, Т.Г. Шевченка, І.С. Нечуя-Левицького, Л. Глібова, Г. Бойка, Всеволода Нестайка. Найерудованішими під час вікторини виявилися Таірова Даша та Литвиненко Коля. І, як результат заходу, всі учні класу відразу на перерві завітали до бібліотеки, щоб взяти книгу для читання.

    Цього ж дня бережливці книг на чолі з Тамілою Василівною вирушили в рейд-огляд збереження шкільного підручника. Хоча ця робота в школі є систематичною, та все ж саме до цього дня в класах активізувалися пости бережливих, повторно перевірялася якість збереження шкільного підручника. Тому результати рейду-огляду втішають: підручники зберігаються добре, зауважень мало.  Група інформаторів в складі Лисенко Л., Куманенко В., Савченко Ані (учні 7Б класу) проводили бесіди по класах «Як продовжити життя книзі».

    В середу до себе на гостину Таміла Василівна запросила найдорожчих гостей – учнів 1 класу (класовод Савчук Л.В.) на «Перше знайомство з книгою», під час якого познайомила їх з бібліотекою і читальною залою, з книгою, з правилами поведінки в бібліотеці, презентувала періодичні видання, що традиційно передплачуються для найменших «Пізнайко», «Малятко», провела практичне заняття з читацьким формуляром – як він заповняється, як ним користуватися. Залишали бібліотеку першачки з дитячими книгами в руках та великим бажанням ще і ще раз завітати в цей храм книги.

    А ось випускники початкової ланки учні 4 класу разом з класоводом Кузьменко В.Б. помандрували «Книжковим дилижансом». В цій подорожі їх супроводжували Майстри Книжкових наук учні 6Б класу Пшоно Вадим та Каршин Сергій. Думаю і вам було б цікаво зупинитися на станціях «Театральна», «Квіткова», «Літературна», «Загадкова», «Казкова», «Місто цікавих розваг, кінцева «Переможна».Квитками для подорожі були правильні відповіді на запитання. Захід, пересипаний цікавими запитаннями, віршованими загадками, оснащений «Деревом пізнання», «Скринькою знахідок» став яскравою подією для учнів, пройшов жваво, емоційно, зацікавлено, а головне – пізнавально. Тут ерудитами стали Кушенко Саша, … Владік.

    Наприкінці дня для старшокласників Таміла Василівна провела презентацію періодичних видань. В черговий раз учні заглянули в І так щодня. Заходи для окремих класів і зібрання по ланках, підготовлені ведучі і казкові герої, вікторини, анкети, підведення підсумків. А керує всім цим оркестром тендітна скромна Таміла Василівна.

    Апогеєм декади стало свято «Я – книга, я – товариш твій, тож берегти мене зумій». Проходить свято в Світлиці краси і творчості, де урочисто прибрана сцена. Зал по вінця заповнений глядачами. Артисти – учні 6А класу – святково прибрані в костюми казкових героїв, ведуть глядачів сторінками свята, цікаво і невимушено вже вкотре нагадуючи яка то цінність книга, яка то мудрість і як її поважати треба. Сильний Котигорошко (Кучеренко Серьожа), Вернигора, Крутивус і Вернидуб (Охріменко К., Хаврусь Вл., Матвієнко С.), помахуючи булавою, застерегли недоброзичливців від поганого поводження з книгою. Та таких в нашій школі немає. Білосніжка (Масюк Т.) виявила найактивніших читачів, а Сошин Саша зачудував всіх своїм співом. Інсценізації у виконанні Дзядзько Д.(бабуся), Головко І., Капиша С., Мирути І., Дорошенко К. (підручники) викликали бурю емоцій, а виконані частівки й коломийки – бурхливі овації. Вдалося свято на славу!

    Та найбільше хвилювань викликав конкурс-огляд читацьких формулярів та визначення «Найактивнішого читача» та «Кращого читаючого класу»

    Тож Таміла Василівна вкотре довела, що актуальність тижня збереження шкільного підручника не знизиться ніколи, а результативність його проведення забезпечать хороша підготовка, висока ерудиція, вболівання за свою справу..

    Декада минула, підведено підсумки, визначено переможців. Та не спадає в школі градус бібліотечної справи, бо вже йде підготовка до педагогічних читань О.А. Захаренка, до наступних годин спілкування, до уроків…

    Шановна Таміла Василівна! Щиро дякую Вам за працю! Бажаю вдячних активних читачів, зацікавлених колег, щедрих спонсорів! Нехай ще довго горить вогонь Вашого завзяття, зігріваючи оточуючих своїм теплом.

Переглядів: 1802 | Додав: leo | Рейтинг: 4.0/6 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz