Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 13:38

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2019 » Вересень » 20 » Колоритна виставка " Ходить гарбуз по городу"
Колоритна виставка " Ходить гарбуз по городу"
09:15

    За вікном буяє осінь! Золота, мальовнича, щедра і благодатна пора! У народі кажуть: “Осінь прийшла, урожай принесла”.  Як добре, що осінь багата не лише щедрими дарунками, а й веселими святами. А коли у шкільному календарі за розкладом лише навчальні будні, невтомна фантазія обов’язково придумає і створить для усіх справжнє свято!!! Отаким справжнім святом став 13 вересня Гарбуз - фест у  Стеблівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Про те, що гарбуз – король осені знають всі. Гарбуз здавна дуже люблять українці за його яскравий вигляд та смакові, цілющі властивості. Останнім часом під впливом світових культур символ гарбуза набуває нового трактування.
  Довідка. Гарбуз – це баштанна культура, найближчі родичі якої – огірок, кабачок, диня і кавун. Гарбузи поділяють на їстівні і технічні (що йдуть на виготовлення посудин, ємностей і музичних інструментів). Є гарбузи однорічні та багаторічні (Африка, Південна Америка, Азія). Гарбуз росте скрізь, крім Антарктиди, і не вимагає спеціального догляду. Довжина стебел може бути 5−6 метрів. Зараз виведені сорти кущових гарбузів з короткими стеблами. Його стрижневий корінь може йти вглиб на три метри, а бічні корені досягають довжини 3−4 метри! Саме така коренева система в посушливі часи рятує гарбуз. Звичний вигляд класичного гарбуза приємного оранжевого кольору, хоча зустрічаються і гарбузи інших кольорів: зеленого, жовтого, білого, червоного і сірого. Середня вага гарбуза 4−8 кг; максимальна вага − близько 35 кг. До 1981 року неперевершеним рекордом була вага 207 кг., після чого був вирощений гарбуз вагою 225 кг. Цей гігант був запатентований як окремий сорт − Dill's Atlantic Giant. А у  вересні 2007 року і цей рекорд був побитий гарбузом, що важив 760 кг!.
   А скільки виробів можна з нього створити учні Стеблівської ЗОШ продемонстрували на виставці гарбуза. Виставка організована з метою розвитку творчих здібностей, естетичних смаків учнів, поваги до традицій свого народу. Це була виставка найрізноманітніших виробів, які учні з батьками та працівниками школи приготували з гарбузів. Тобто, школа у нас сімейна. Ми всі разом. Така от шкільна родина. Що може бути кращим, коли у хмарний осінній день у школі лунає музика, а шкільні коридори кишать, мов мурашник: батьки спільно зі своїми дітьми розставляють та прикрашають інсталяції з гарбузів. Для проведення виставки у школі розклали 15 столів. На них учні демонстрували 101  різноманітний саморобний експонат з гарбузів. До проведення заходу долучилися всі класи. Були тут і найбільший та найважчий гарбузи, а ще - незвичайні витвори природи, ті, над якими вона пожартувала. Учні та батьки постаралися на славу! Найбільшу кількість робіт представили початкові класи (наймолодші школярі вже традиційно відзначаються великою різноманітністю робіт). Уся шкільна родина та гості школи із задоволенням знайомилися з експозицією виставки гарбузів: це були і вази для квітів, овочів, фруктів, миски, карети, кошики, страховиська, гарбузові опудала тощо. Хто б міг подумати скільки всього можна придумати з одного тільки гарбуза?!
 Але все не так просто, переможців визначало незалежне журі, яке оцінило вироби за їх креативність, творчий підхід, неординарний погляд. Члени журі Яна Андріївна Шелемба та Олександра Сергіївна Каракай уважно оглянули виставку та підвели такі підсумки:
2А -  14 композицій (відзначили весь клас).
2Б – 8 композицій.
3 – 5 композицій
(Миколенко Діана, Шундрик Анна).
4 – 14 композицій (відзначили весь клас).
5А – 16 композицій («Господиня-гарбузиня та її велика сімейка» Герасименко Марії, «Пан Гарбуз» Степаненко Анни, «Весела сімейка осені» Марченка Максима та Рейстрового Івана, «Нічні цибульки на човні» Лохно Анастасії).
5Б – 9 композицій (Авраменка Тимура, Майстренко Софії, Кочнєва Олексія).
6 – 13 композицій («Леді з парасолькою», «Карета для попелюшки», «Міньйон злючка», «Грізний Джек», «Овочева четвірка»).
7 – 10 композицій («Равлик», «Гарбузова пара»)
8 – 4 композиції.
9 – 3 композиції.
10 – 4 композиції
(Войцих Юлія, Макаревич Ілона «Осінні квіти», Титаренко Лілія, спільна робота Сойнова М. + Молодиренко «Карета для попелюшки»).
11 – 3 композиції («Тітонька Сова», «Черепаха Тортіла», «Маша і ведмідь»).
   Протягом дня учні мали змогу зафіксувати веселі моменти в фотозоні, створеній спеціально до свята.

Категорія: Загальні | Переглядів: 211 | Додав: leo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz