Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 07:40

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2017 » Лютий » 22 » МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ
10:02

Найбільше і найдорожче добро кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої  сподівання, роздум, досвід, почування.   Панас Мирний


   Міжнародний день рідної мови відносно молоде свято - до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоч сама проблема національної мови на українських землях нараховує кілька століть.
   Де і коли народилася традиція Міжнародного дня рідної мови? 
  Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.
  Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.
   До відзначення Міжнародного дня рідної мови активно долучилися і учні Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Уроки української мови у 9-11 класах були присвячені написанню тематичних диктантів. Старшокласники разом з учителями української мови Кучеренко Н. Я., Вихор О. Ю., Миколенко О. І., Карповою Н. Л. мали змогу не тільки перевірити рівень грамотності,  а й вкотре переконатися у важливості вивчення рідної мови, яка збереглася нашими предками, незважаючи на тривалі утиски і заборони.
   Десятикласники Масюк Валерій та Масюк Діана підготували для учнів 5-7 класів усний журнал «Слово до слова – зложиться мова». Учні з цікавістю слухали інформацію про трагічну історію виникнення свята та його відзначання в різних країнах світу. Окрема сторінка була присвячена українській мові, нелегкій історії її становлення. Учні також переглянули  відеопрезентацію «Міжнародний день рідної мови», відеоролики «Цікаві факти про українську мову» та «Говоріть українською!». 
   Проведені заходи стали частиною системи виховної роботи педагогічного колективу школи, спрямованої на формування  особистості школярів, здатних гідно сприймати духовні надбання свого народу, прищеплення любові до рідного слова, виховання патріотизму.

                                                    Інформацію підготувала вчитель української мови та літератури Карпова Н.Л.

 

 

Категорія: Загальні | Переглядів: 380 | Додав: leo | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz