Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.2024, 13:49

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2018 » Грудень » 20 » Творча зустріч з письменницею
Творча зустріч з письменницею
10:25

    Любов... Це тихе сяйво над моєю долею...

   Саме цими словами митця нації, геніальної поетеси Ліни Костенко, було названо урок позакласного читання, що пройшов 11 грудня в Стеблівській ЗОШ І-ІІІ ступенів для учнів 10 класу. На творчу зустріч з учнями вчитель української мови та літератури Вихор Ольга Юхимівна вже вдруге запросила корсунську письменницю Валентину Фесенко. На урок, крім десятикласників, завітали вчителі кафедри філології школи, члени адміністрації, дитячий колектив «Червоне гроно» під керівництвом Володимира Гурця. Вчитель поставила за мету – продовження знайомства з творами Валентини Фесенко, зокрема, тими, що присвячені вічній темі любові та кохання. Звичайно ж, немає поетів, які б не писали про любов, – вже надто значне місце вона посідає у спектрі людських почуттів. Кажуть, кохання є мірилом людської душі. Воно окрилює, ошляхетнює  навіть тоді, коли несе біль і страждання. Почуття любові, можливо, як ніяке інше, прагне висловлення. Дуже часто воно дає поштовх до творчості, до самовираження. Скільки написано творів, у які поети намагалися вкласти всю силу свого почуття! 
   Учні з захопленням чекали цієї зустрічі, готувалися до неї. Паніван Надія, творча і талановита дівчинка, написала есе – звернення до В.Фесенко і з великим хвилюванням прочитала його. «Шановна Валентино Василівно! Я рада, що ви завітали до нас. Я хочу поділитися своїми враженнями від нашого знайомства, адже я вже була на зустрічі минулого року, чула ваші поезії, знайома з вашою творчістю. Я пробую писати вірші і ваші мудрі поради стали для мене дуже корисними – я відредагувала кілька своїх віршів. Готуючи на сьогодні ваш вірш, я дуже хвилююся, чи зможу передати все так, як ви вклали в його зміст. Я рада, що сьогодні з вами познайомляться мої однокласники, можливо хтось візьме приклад з вас і відкриє в собі якийсь талант. Для мене ви вже є прикладом для наслідування. За це я щиро вдячна вам і моїй вчительці Ользі Юхимівні, яка познайомила нас. Бажаю вам творчих успіхів і хочу, щоб ви і надалі радували нас своєю творчістю».  Мисишина Зоряна, хворіючи, вдома намалювала кілька ілюстрацій до твору. Велике почуття здатне запалити в серці нетлiнний вогонь творчостi.  У  цьому переконала присутніх десятикласниця Мідянка Іванна, яка написала власний вірш про кохання.
   На уроці учні обговорювали прозовий твір В. Фесенко «Хусточка». Нехитрий сюжет оповідання викликав жваві дискусії та інтерес: як виник задум твору, чи це справжні чи вигадані герої. Всі учні прочитали твір і цікавилися в автора: якою була молодість героїв твору, чи змінилися їх характери протягом життя, яку роль в їх житті відіграла вишита хусточка як оберег сім'ї. Учні дали глибокий літературний аналіз героїв твору: дружини Тетяни, чоловіка Петра, сусідки Шинди, назвали художні засоби, використані автором для опису характеру героїв, склали діаграму Вена. Учні відзначили, що твір «Хусточка» насичено художніми засобами: порівняннями, уособленнями, літературними метафорами. На підтвердження своїх літературних досліджень учні зачитували уривки з твору.
   У творчому доробку В. Фесенко безліч віршів на інтимну тематику. Учні з задоволенням вивчили і декламували на уроці віршовані твори автора про безмежне кохання, над яким не владні ні час, ні відстань: «Вічне» Настя Веснянко, «Елегія» Поковба Яна, «Коли рука стрічається з рукою» Вася Лохно, на який В.Фесенко дала свій коментар. Вірш «Пісня двох сердець» музичний керівник В. Гурець поклав на власну мелодію та виконали її під час уроку ансамблем у складі В. Макаревича, А.Твердохліб, В. Жельман. Про розчарування в коханні та біль утрати продекламували Н.Паніван «Слова безглузді», Музиченко А. «Листи», А. Тимченко «Прости».
    Епогеєм уроку став виступ Валентини Василівни. Учні  з завмиранням серця слухали її піднесений голос, її прості і зрозумілі поради, серед яких найголовнішим став заклик «Читати, читати художні твори, читати хороші твори». Для вирішення цього простого завдання письменниця привезла близько 50 книг з власної бібліотеки, кожну з яких підписала закликом «Прочитай мене». На перерві учні з задоволенням обирали собі книги для душі. Письменниця ділилась секретами написання своїх творів та звичайними речами, які надихають щодня, а ще порадила, як все встигати, аби кожна справа виходила якнайкраще. Час дійсно на її боці! Відповіді на запитання, автографи та спільні фото ще довго нагадуватимуть про цю надзвичайну зустріч.
Під враженням від уроку Поковба Яна написала твір – роздум над темою вічності, в якому висловила власні думки про найвищий прояв любові – кохання, про свої побажання, щоб і в сьогоднішньому світі люди не забували про любов як велике таїнство, джерело оновлення людської душі.
  Висловлюємо щирі слова подяки Валентині Фесенко, вчителю Вихор Ользі Юхимівні за зібрані матеріали, за проведений урок, за настрій, отриманий після уроку. Сподіваємось, що зустріч з Валентиною Василівною залишила в дитячих серцях тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів авторів сучасної української літератури. 
   Вважаю, заповіт мудрої, величної жінки Ліни Костенко візьмуть у життя всі присутні: «Пам´ятайте, що справжня любов – це не вериги, які тримають людину біля землі, це крила, які піднімають нас над буденністю і дрібницями. Тому, якщо прийде до вас справжнє кохання, - бережіть його, а якщо воно буде нерозділене, нещасливе, - то не проклинайте»
  
  

 


 

Категорія: Загальні | Переглядів: 264 | Додав: leo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz