Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 29.03.2024, 13:34

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2019 » Лютий » 15 » Вшанування учасників бойових дій на території інших держав
Вшанування учасників бойових дій на території інших держав
09:09

             Забуттю не підлягає… (до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав).
  «Очі туманить ядуча сльоза,
Руки скувала утома,
Палить їй душу афганська гроза –
Син не вернувся додому…»

  На відзначення 30-ї річниці виведення військ з республіки Афганістан та вшанування пам'яті учасників бойових дій на території інших держав відбулись урочистості в громаді Стеблівської селищної ради. 
   О 10 ранку в центрі селища Стеблів зібралися члени спілки воїнів – інтернаціоналістів громади  в кількості 8 осіб. Як годиться розпочали заходи зі вшанування пам’яті загиблого воїна – афганця з с. Сидорівка Линника Володимира Григоровича, на зароському цвинтарі відвідали померлих воїнів Тараненка Юрія Петровича та Кузьменка Миколу Івановича.
   О 13 годині біля будинку культури відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до пам’ятного знака.
    О 13.15 учні 9 класу та їх класний керівник запросили почесних гостей на відкритий виховний захід «Час  і досі не загоїв рани…». До заходу долучилися члени виконкому, відділ освіти, адміністрація школи. Урочисто прикрашена дошка, на якій тема заходу, карта військових дій в Афганістані, список воїнів – інтернаціоналістів громади. На столі свіча, портрет загиблого сидорянина Линника В.Г., фото афганської війни. Організатором заходу стала заступник директора з виховної роботи Менщикова Олександра Сергіївна. Підготувала захід класний керівник 9 класу Хоменко Любов Василівна, ведучі заходу учні 9  класу Влад Загребельний та Олександра Менщикова.
  На фоні пісні «Пам'ять» з фільму «Афганский излом» Хоменко Л.В. розпочала захід. Присутні почули багато інформації, зокрема про те, що з нашої громади на війну в Афганістан було призвано 17 осіб, 10 з них – стеблівці. Також згадали тих, хто брав участь в інших військових конфліктах, як тоді називали обмежений контингент миротворчої місії в Чехії, Югославії, Анголі, на Кубі. В виступах учнів звучала інформація про мужність і сміливість, справжню міцну чоловічу дружбу, про подвиги солдатів і командирів. Слова дітей супроводжували слайди презентації. Вчитель вдало підібрала відеоролики  «Війна в Афганістані» (із серії день в історії), «Афганистан болит в моей душе», «Пришел приказ», «Черный тюльпан», «Мы уходим». У виконанні дітей звучали вірші «Ховали інтернаціоналіста», «Пам’ять»,  «Давно відгули бої», «Минають дні, ідуть роки», прослухали пісню «Дочка с папой говорит». Макаревич Влад виконав сценку, в якій солдат пише листа мамі. Продовжили тему десятикласники Пістряк Влад та Лохно Василь, які під гітару виконали пісню «Здравствуй, мама», а Савченко Даша прочитала вірш «Лист матері». 
  З великим хвилюванням до слова запросили присутніх воїнів - інтернаціоналістів. Мужні чоловіки зі сльозами на очах згадували події того лихоліття, яке їм довелося пережити. Учні спілкувалися з присутніми на заході Хруленком Олександром Миколайовичем, Баланюком Василем Степановичем, Томіленком Василем Володимировичем, Кайдашем Василем Петровичем,  Танчинцем Іваном Івановичем, Макаревичем Сергієм Івановичем, Лизогубом Іваном Володимировичем, Гніденком Іваном Іллічем. В пам'ять про всіх загиблих воїнів, які віддали своє життя і ввійшли у безсмертя, запалили свічу пам’яті та вшанували їх хвилиною мовчання. На завершення заходу у виконанні Вікторії Мисан прозвучала пісня «Свіча», а у виконанні дуету Влада Макаревича та Насті Твердохліб пісня «Україна - мати». Діти побажали присутнім воїнам – інтернаціоналістам міцного здоров’я, сили духу, родинного щастя та благополуччя. 
  Від імені воїнів виступив Баланюк В.С., який подякував учням за такий зворушливий захід, згадав тих, хто є воїном – інтернаціоналістом, проте не змогли прийти. Це: Вдовченко Ю.О., Дорошенко В.В., Коваль А.П. Масюк А.О., Масюк В.М., Савчук В.В., Сідловський С.В., Ходаковський М.Я., Терьохін Ю.М., Бойко О.О., Ніколенко І.В., Олійник В.І., Мелешко В.В., Линник В.Г., Лузан В.І., Федоренко А.Б., Білоус І.В., Карлштейн Р.Г., Сліпченко П.І. На згадку присутні зробили спільне фото.
        На жаль, сьогодні немає спокою в українських сім’ях, знову плачуть матері, сиротіють діти. З початком воєнних дій в 2014 році на Схід України протистояти російській агресії вирушила "Афганська сотня".  Чимало бойових солдат і офіцерів не вагаючись стали на захист України від російського окупанта. Глибокі традиції афганського братерства заклали основу оновленого українського війська. Не переривається нитка пам'яті, мужності, героїзму нашого воїнства. На зміну батькам стають сини. Так було, так є, так буде! Перемога завжди буде на боці правди!
   Сьогодні всім нам понад усе хочеться миру! Хочеться, щоб живими і чим скоріше повернулися додому наші хлопці! І дай Боже, щоб вже скоро ми говорили про річницю виводу іноземних військ з території України. Мир обов’язково буде на нашій українській землі. Живі зведуть пам’ятники героям і подіям. Але пам’ятають не кам’яні плити – шанувати, цінувати і берегти вміють тільки люди. Вічна пам'ять полеглим і повага живим!!!
                                     Директор Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Галина Миронюк

Категорія: Загальні | Переглядів: 225 | Додав: leo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz