Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 26.04.2024, 12:48

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2018 » Листопад » 30 » Ювілейна річниця з дня народження І.С. Нечуя - Левицького
Ювілейна річниця з дня народження І.С. Нечуя - Левицького
12:24

  У Стеблеві широко святкували 180 річницю від дня народження письменника І.С. Нечуя - Левицького. В їх організації та проведенні активну участь взяли науковці Заповідника – завідувач літературно-меморіального музею І.С.Нечуя-Левицького Андрій Сергійович Хаврусь та молодший науковий співробітник Тамара ВолодимирівнаБлохіна, педагоги школи.Учні школи стали їх активними учасниками.
  22 листопада у Стеблівській загальноосвітній школі імені І.С.Нечуя-Левицького відбувся тематичний урок «Українець на всі часи», організований вчителем-філологом Ольгою Іванівною Миколенко. Учні 8, 9, 10 класів чудово показали свої артистичні здібності, виконавши ролі з творів Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» та «На Кожум’яках», декламували уривки з творів письменника, засвідчуючи, що Нечуй насправді «великий артист зору, колосальне всеобіймаюче око України». Про маловідомі сторінки з біографії Івана Семеновича у формі інтерв’ю розповіли А.С. Хаврусь та Т.В.Блохіна. 
  23 листопада в актовій залі Стеблівської школи відбулася літературна зустріч, під час якої дуже цікаво презентував свій кінороман «Нечуй. Немов. Небач» український письменник і журналіст Петро Яценко. Автор відійшов від класичної біографії Івана Семеновича, яку вивчають діти в школі, та надзвичайно вдало поєднав фантастику з реальними фактами. Мимоволі хочеться перевірити, що в кіноромані є правда, а що – вигадка. Збірку творів Івана Нечуя-Левицького «Хмари», видану до 180-річчя від дня народження письменника, презентував один із ініціаторів її видання член Національної спілки письменників України, доктор філософії, професор Борис Кириченко. Прекрасну власну поезію про Нечуя декламували члени Корсунь-Шевченківського районного громадського літературно-мистецького об’єднання «Янталка» Лариса Ткач та Станіслав Двірняк, члени жіночого клубу «Барви» Анна Савранська, Людмила Павлик і Ольга Романенко, а заслужений працівник культури України, кандидат мистецтвознавства, Академік академії соціального прогресу і творчості Михайло Волков нагадав присутнім, що твори Нечуя вражають своєю дзвінкою та співучою мовою, «немовби то великий музика на чудовій скрипці грає і своєю грою вражає душу і серце!». Художню частину заходу відкрив народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Олесь Харченко, неперевершено виконавши пісенні твори. Танцювальний колектив «Юність» Корсунь-Шевченківського педагогічного коледжу імені Т.Г.Шевченка подарував глядачам яскравий колоритний український танок. Студенти педколеджу прочитали уривки з творів Нечуя з нової збірки «Хмари», зачарувавши присутніх прекрасною, самобутньою мовою їх автора. 
  25 листопада, у день народження письменника, у смт Стеблеві відбулася низка заходів. Спочатку представники Стеблівської об’єднаної територіальної громади поклали квіти до пам’ятника Івану Нечую-Левицькому. Біля пам’ятника Андрій Хаврусь розповів присутнім про внесок Нечуя в українську культуру, про те, що в часи тотальних заборон наш земляк пропагував і відстоював національну ідею. Потім у Стеблівському будинку культури відбулася презентація столів достатку, де представники сіл, що входять до складу об’єднаної територіальної громади, пропонували продукцію, виготовлену власними руками. Це був справжній Стеблівський ярмарок.
  Незабутнім продовженням Нечуївських святкувань стала літературно-музична композиція «І знову зустріч із Нечуєм». Змістовний захід організувала і провела заступник директора з виховної роботи Стеблівської школи Олександра Менщикова. На сцені селищного Будинку культури лунали народні та сучасні українські пісні у виконанні колективів художньої самодіяльності сіл громади. На святкування прибув гурт «Співаночки» Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С.Нечуя-Левицького, який виконав пісню фундатора музею письменника Сергія Хавруся «Славний наш Нечую». Глядачі побачили сцени із неповторних творів письменника «Кайдашева сім’я» та «На Кожум’яках» у виконанні акторів-аматорів Стеблівського будинку культури та шкільного драматичного гуртка. Лунали уривки прози письменника про природу.
  Свято дозволило поринути в чудову атмосферу музики, якою так захоплювався письменник, у неперевершений колорит гумору, яким наповнені твори класика української літератури.
  Дякуємо всім, хто долучився до організації заходів, приурочених до 180-річчя від дня народження Івана Нечуя-Левицького. Сподіваємось, що творчість незабутнього Нечуя завжди буде об’єктом уваги та предметом дослідження.

 

Категорія: Загальні | Переглядів: 256 | Додав: leo | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz