Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 06:54

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2019 » Січень » 28 » Літературна зустріч
Літературна зустріч
11:53

                                     Сходинками людської душі
   Вже стало традицією проводити у Стеблівській загальноосвітній школі імені І.С. Нечуя-Левицького літературні зустрічі, на яких діти в атмосфері теплого спілкування знайомляться з творчістю митців слова. Нещодавно ми приймали в школі талановиту корсунку Валентину Фесенко. Не виключенням стала зустріч школярів з поетичним словом, яка відбулася у актовому залі школи 25 січня. Перепусткою на цю зустріч були відкриті душі  і серця, тому що це була не зовсім традиційна зустріч з поезією. Справа в тому, що автора зворушливих поетичних рядків Олександри Бурбело немає поруч з нами… Тяжка невиліковна хвороба не давала шансів на життя. ЇЇ душа відлетіла у вічність 5 років тому, навіки залишившись 15-річною. Але магію поетичного і прозового твору пізнала в юному віці ця талановита дівчинка з Вінниці.
  «Поетичний альбом» - саме таким був формат зустрічі учнів та вчителів школи з дідусем юної письменниці Володимиром Яковичем Бевзом. Присутні змогли доторкнутись, почути та побачити, як і чим жила юна поетеса. Учні школи уважно переглядали сторінки презентації короткого життєвого і такого насиченого творчістю життя Олександри Бурбело. Зберігся відеозапис авторського виконання поезій «Скіфська пектораль», «Іван Сірко і Нікопольщина». Було представлено збірки, вірші, поезії, покладені композиторами на музику. Лірична поезія настільки філігранна, що на слова віршів Саші відомі композитори Ігор Шуберт та Сергій Брайлян створили цілу низку пісень, близько тридцяти. Також на зустрічі під звуки бандури та голос мандрівного бандуриста Бориса Бабенка лунала пісня «Іван Сірко та Нікопольщина», музику до якої він написав.
  Присутні змогли дізнатися про те, що Олександра була багаторазовим переможцем Всеукраїнських і Міжнародних літературних конкурсів, предметних олімпіад та конкурсів, була нагороджена п'ятдесятьма грамотами, дипломами, подяками. Дідусь з глибоким сумом в голосі згадує: «За свої 15 років Саша прожила багато життів. Ми дивувалися, як їй вдається все встигати. Писала картини, окремі полотна формувала з опалого листя, вишивала бісером, захоплювалась фотографією, зібрала колекцію мінералів, в якій понад сто екземплярів». 
  Унікальна, добра, талановита, мудра не за роками, душевна, емоційна… Її поезія-це стан душі, це неспокій, безсоння. Жанрова і тематична різноманітність її творів вражає. У ранньому віці вона писала зрілі, глибокі і художньо довершені твори, за що була прийнята посмертно у Національну Спілку письменників України. Написала десять книг, п’ять з яких було надруковано вже посмертно, - «Первоцвіт», «Белые паруса», «Первоцвіт» (друге видання), «Зимова Україна», «Я лиш струна на арфі України», «Золота росинка», «Перемога під Синіми Водами», «Гармония», «Рідній Україні», «Свої пісні дарую всім на радість». Її твори друкували в Україні, Росії, Білорусі та США. Комісія з української літератури Міністерства освіти і науки України розглянула пропозицію Національної спілки письменників і дозволила використовувати для вивчення у 5-9 класах твори Олександри Бурбело. В минулому році у Вінниці заснували щорічну літературно-мистецьку премію імені Олександри Бурбело «Струна на арфі України».
  Благословіння на творче життя Саша отримала у класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка, з яким юна поетеса часто листувалася і він навіть написав передмову до однієї з її книг.
  ЇЇ називали дівчинкою-генієм. Зіграти словом на струнах минулих епох, відчути настрій похмурого дня, безмежно любити свою Батьківщину, навколишній світ, щиро випромінювати добро – у всьому цьому була Саша. По-дитячому щира, по-дорослому серйозна, вимоглива до себе, до всього того, що писала. А це вірші, казки, оповідання, легенди.  Дівчинка завжди зважала на думку рецензентів, а це були, в першу чергу, рідні, особливо, бабуся, відома вінницька поетеса, родом із м. Корсуня-Шевченківського, Тамара Корсунська. Тож саме бабуся надихнула юну дівчинку писати про вічні цінності України – любов і повагу до людей, силу добра, взаєморозуміння, єдності, дружби, патріотизму.
  Ліричні рядки цієї поетеси не можуть залишити байдужими  слухачів. Поезія її особлива, мова співуча, а проблеми, які порушує дівчинка, хвилюють душу кожної людини. Її око художника бачило такі миттєвості життя, які непомітні пересічній людині. Учні 10 класу попередньо ознайомилися з творчістю Бурбело О. Вірш Олександри «Молитва за Україну» вивчила і продекламувала на заході Веснянко Анастасія, ілюстрації до творів Саші виконала Мисишина Зоряна. Неповторний стиль написання творів, в кожному з яких промінчик світла і добра, вразило і ученицю нашої школи Надію Паніван, яка теж написала свою поезію і продекламувала її на розсуд всім присутнім. 
  На згадку про зустріч Володимир Якович Бевз передав шкільній бібліотеці 7 примірників збірок Тамари Корсунської «Василь Симоненко. Національний поет України», «Козацький і Шевченків край», «Тривога за Україну», «Намисто України», «Софіївка» та чотири збірники Олександри Бурбело «Свої пісні дарую всім на радість», «Гармония», «Рідній Україні. Вибране. Проза», «Друзі по перу – Олександрі Бурбело», за що ми йому щиро вдячні. 
  «Поезія-це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», - писала українська поетеса Ліна Костенко. Я надіюсь, що ця зустріч торкнулася душі кожної небайдужої людини. А короткий життєвий шлях маленької дівчинки змусить замислитися над сенсом буття кожне маленьке серце наших вихованців і цінувати й любити життя так, як його любила ця дівчинка-Ангел.
                        Матеріали узагальнили психолог школи Блохіна Т.В. та Миронюк Г.М.

 

Категорія: Загальні | Переглядів: 391 | Додав: leo | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz