Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 10.05.2024, 03:11

Стеблівський ліцей - опорний заклад загальної середньої освіти імені І.С Нечуя - Левицького Стеблівської селищної ради Черкаської області

Меню сайту
Повідомлення
Корисні посилання
Педпреса
Форма входу
Головна » 2015 » Грудень » 19 » Дві сторони медалі – туризм та краєзнавство
Дві сторони медалі – туризм та краєзнавство
13:28

«Національно-патріотичне виховання – справа не окремих предметів чи вчителів, а всього навчального закладу, всього суспільства».  Сергій Квіт, Міністр освіти і науки України, 20 жовтня 2015 р.
   Сьогодні виникла нагальна необхідність формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей, який любить і поважає свій народ, Батьківщину, державу, націю. Патріотизм починається з любові до рідного краю. Тому виховання молодого покоління патріотів, де кожен  гордитиметься, що він українець є доленосною і важливою місією системи освіти. 
   Педагогічний колектив Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І.С. Нечуя – Левицького вбачає одним з напрямів виховної роботи - формування в учнів патріотичних цінностей: ціннісного ставлення до держави та суспільства, ціннісного ставлення до природи, до мистецтва, до праці, до сім`ї та родини. В нашій школі стало гарною традицією вивчати рідний край, здійснюючи екскурсійні поїздки до різних куточків України. Лише за останні півроку туристами стали 220 школярів 4 – 9 класів, які здійснили 11 туристичних поїздок по 6 маршрутах. Організатором цих цікавих подорожей стала заступник директора з виховної роботи Менщикова Олександра Сергіївна. Супроводжували учнів їх класні керівники. Завдяки приватній фірмі  «Корсуньавтотранс» ці поїздки безпечні і комфортні. Маршрут обирається так, щоб за одну поїздку учні змогли побачити якомога більше.
    Так, влітку у м. Вінниця учні не тільки полюбувалися «Танцюючими фонтанами», але і відвідали музей ретроавтомобілів та музей І. Пирогова.
    У вересні 3 групи учнів поїхали на гостини до Кобзаря в с. Моринці та Шевченкове, а також побували в військово – патріотичному музеї с. Шампань, познайомилися з справжніми патріотами – братами Бойками, послухали їх життєві оповіді. Пройнявшись патріотичними настроями, написали і передали через Олега Бойка в зону військових дій листи, побажання, малюнки, обереги.
    Дві групи школярів побували в м. Черкаси, де цікаво провели час в обласному краєзнавчому музеї, планетарії, побачили шоу пісочної анімації, повеселились на дискотеці в дитячому розважальному центрі.
   Великі можливості в пізнавальному сенсі має столиця України м. Київ. Лише слід продумати маршрут. Так, 2 групи школярів побували на НСК «Олімпійський», де детально вивчили особливості його побудови, побували в усіх підтрибунних приміщеннях, сфотографувалися з футболками улюблених гравців, посиділи на трибунах цього стадіону. 
   Цього ж дня діти провели цікаво час в музеї сучасної науки і техніки. Поїздки в “Екпериментаніум” вони чекали найбільше. Адже, за словами дітей, які вже там були, це дім ілюзій і чудес, там можна перевірити, як працюють закони фізики і хімії в дійсності, подивитися на зірки, простежити за кометою і порозглядати кратери на місяці. Дитяча фантазія малювала образи магів і чарівників… Але “Експериментаніум” виявився ще кращим. Він не розчарував дітей, а навпаки здивував. Екскурсоводи допомогли їм зрозуміти деякі “дива”. Виявилося, що музей популярної науки і техніки «Експериментаніум» - це науково-розважальний центр, у якому демонструються закони науки та явища навколишнього світу.  Це 1400 кв.м  захоплюючого дозвілля, понад 250  експонатів, які не ховаються за вітринами! 250 експонатів музею - це 250 експериментів! Завдяки інтерактивним експонатам музею учні змогли відчути себе справжнім дослідниками, «доторкнулися» до науки. Вони власноруч будували мости без жодного цвяха, спостерігали зародження торнадо, зазирали у нескінченність, створювали блискавку, змушували літати магніт, перевіряли електропровідність різних предметів, запускали хмаринку під самісіньку стелю, малювали хитромудрий візерунок за допомогою маятника. З задоволенням посиділи за кермом справжньої пожежної машини, «розібрали» макет людини «на запчастини». Постійна експозиція музею присвячена таким розділам фізики, як механіка, оптика, електрика, магнетизм і акустика. З цікавістю відвідали новий відділ «Таємниці води». Діти перевірили безліч різноманітних оптичних ілюзій, головоломок, лазерний і дзеркальний лабіринти, ігрові експонати. З такими закладами найскладніші закони науки стають зрозумілими і доступними.
  У листопаді 2 групи учнів побували на фабриці ялинкових прикрас та у місті дитячих професій KidsWill. Навіть не всі дорослі знають як народжується іграшка, який шлях проходить блискуча кулька перед тим, як опинитися на ялинці. А наші учні побачили  все це на власні очі під час екскурсії до Фабрики ялинкових прикрас, адже це  діюча фабрика, яка має досвід виробництва новорічної атрибутики більше шестидесяти років. Діти не лише простежили за шляхом народження новорічної іграшки, а й взяли участь у майстер класі. 

   А туристичний шлях уже звав їх до ще однієї пригоди – подорожі у KidsWill - першого в Україні міста дитячих професій. Тут кожен школяр на деякий час став дорослим і самостійним: отримали паспорт, влаштувалися на роботу, отримували зарплату і витрачали її на власний розсуд. Їм дали можливість самостійно приймати рішення: ким бути, яку професію обрати, адже тут можна спробувати все: і службу в міліції, і роботу на телебаченні, і лікарську практику… Діти отримали максимальне уявлення про безліч професій, відчули економічні і правові основи, на яких ґрунтується сучасне суспільство.
  У грудні діти побували на фабриці «Рошен», де їх навчили обирати правильний шоколад, показали справжнє виробництво шоколадних цукерок. На закінчення екскурсії учні приміряли на себе роль дегустаторів та пригостилися смачним тортиком. На закінчення подорожі по «Рошен» їм подарували фірмові наліпки на зошити і закладинки  в книги. Смачно, цікаво і корисно.
 Ось так забезпечується змістовне дозвілля і патріотичне виховання Стеблівських школярів.  Такий напрям виховної роботи вважаємо корисним, необхідним, бо, як  сказав  директор Департаменту освіти і науки Черкаської ОДА  Валерій Данилевський, «Сьогодні відбувається підйом національної свідомості. українського народу. І ми маємо використати цей час у виховних цілях, щоб наші учні стали справжніми громадянами України, справжніми патріотами. Ми маємо дати державі нове покоління».

 

Переглядів: 419 | Додав: leo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz